Родзинки

РодзинкиРізні види природних цукрів присутні у великих кількостях практично в будь-яких сухофруктах, але найсолодші – родзинки, сушений виноград.

Виноград – найдавніше рослина. Відбитки його листя, пагонів і насіння знайдені при розкопках крейдяного періоду. Культивувати виноград почали в мідному і бронзовому століттях, а Біблія каже, що першою рослиною, посадженим після потопу, був виноград.

У Росії виноград дізналися завдяки батькові Петра I цареві Олексію Михайловичу, якому вдалося його виростити у відкритому ґрунті поблизу столиці, в Ізмайлово. Сам Петро, натхнений успіхом, наказав вирощувати виноград під Астраханню і на Дону, як в найбільш сприятливих місцях. А поблизу обох столиць з’явилися гігантські теплиці з виноградом, найвідоміша з яких належала мільйонеру Демидову.

Як продукт харчування і кулінарну сировину сушений виноград має найбільше поширення на Близькому, Середньому Сході та Середземномор’ї. Назва родзинки – не єдина. Розрізняють, або розрізняли раніше такі різновиди як кишмиш, сабза, бдана, шигані, маннакуа. Всі вони готуються з різних сортів винограду і їх відмінності обумовлені відмінностями вихідних сортів. Втім, ми вже давно звикли всі їх називати родзинками, а розрізняти за розміром і кольором.

Корисні властивості продукту відомі також «з глибини століть». Здавна дуже цінувалася здатність родзинок зміцнювати нервову систему, діяти як заспокійливий засіб. Серце і легені також схильні до цілющого дії сушеного винограду. Лікарі рекомендують родзинки як засіб проти анемії і загальної слабкості, від лихоманки і порушень шлунково-кишкового тракту, при хворобах серця і нирок.

Лікувальні властивості родзинок обумовлені вмістом в сухих ягодах корисних мінеральних солей, органічних кислот і вітамінів. Кількість цукрів – глюкози і фруктози – в родзинках в 8 разів вище, ніж у винограді. Протеїни, тіамін і ніацин, жири, велика кількість мінеральних речовин – все це присутнє у зморщеній висушеній ягідці. Міститься в родзинках і незамінний для профілактики остеопорозу бор. Темні родзинки, так само як темний виноград і вино з нього, вважається більш корисним, ніж світлі сорти.

Навіть карієс і захворювання ясен посильні родзинкам. Присутні в ньому антиоксиданти, зокрема, олеанолевая кислота, пригнічують ріст бактерій, що є причиною стоматологічних захворювань. Фіторечовини, що містяться в родзинках, доброчинні для зубів і ясен.

Ізюм зберігає майже всі корисні властивості винограду. Але, так як концентрація корисних речовин у ньому в кілька разів вище, ніж у свіжій ягоді, вживати його без міри не варто. Втім, ця рекомендація стосується всіх сухофруктів.

На жаль, на ринку родзинки не завжди відрізняється ідеальною чистотою. Якщо ви позбавлені вибору, і довелося купити такі неідеальні родзинки, то після миття рекомендується потримати його в кислому молоці або кефірі для знезараження. Вибираючи родзинки, розітріть одну ягідку між пальцями, – якщо вона забруднена личинками комах, їх буде легше помітити.

Білі сорти родзинок іноді для збереження кольору обробляють сірчистим ангідридом. Тому особливо ретельно промивайте саме світлі родзинки. Можна практикувати повторну промивку після замочування в теплій воді протягом чверті години.

Географія постачальників родзинок обширна. Схід, Південна Європа, Південна Америка – країн настільки багато, що виділити якісні родзинки за його походженням складно. Вибирайте самостійно, за зовнішнім виглядом і смаком.

Якісні українські меблі з дерева retro-mebli.com

Comments are closed.

сім'я | стиль | навчання | модний одяг | макіяж | краса | кохання | косметика | корисні продукти | корисні поради | здорове харчування | здорова шкіра | взаєморозуміння | активний відпочинок