Що за овоч цей топінамбур?

Топінамбур, «земляна груша» або «волзька ріпа»Топінамбур (Heliantnus tuberosus) – багаторічна рослина родини айстрових клубненосна. У Россі, більше відомий, як «земляна груша» або «волзька ріпа», в Європі його називають «єрусалимський артишок». Найближчим родичем топінамбура є соняшник.
Батьківщиною топінамбура є територія сучасної Бразилії. Там він був відомий задовго до відкриття цього континенту європейцями. До Європи топінамбур привезений на початку 17-го століття разом з рабами. Це були американські індіанці племені «Тупінамбус». Від назви цього племені і пішло, за переказами, назва рослини «топінамбур».

До Росії топінамбур потрапив лише на початку 18-го століття. Поступово став набувати популярності, особливо в Сибіру і на Алтаї. У 19 столітті топінамбур обробляється досить широко. Сьогодні топінамбур, на жаль, не має в Росії тієї популярності, яку заслуговує за своїми поживними і лікувальними якостями.
Сьогодні в міру активного вивчення властивостей топінамбура в багатьох країнах світу (Японія, США, Канада, Голландія, Бельгія, Німеччина, Угорщина і т.д.) медики виявляють до нього величезний інтерес як до ефективно лікувального засобу і унікальному продукту дієтичного харчування.

Корисні бульби топінамбура
Наземна частина топінамбура нагадує соняшник. Листки довгасті з зубчастими краями. Суцвіття, як і у «соняшника» – кошик, тільки квітки більш дрібні. У топінамбура сильно розвинена коренева система, яка йде глибоко в землю. Завдяки цьому, топінамбур не примхливий і не боїться посухи. На вигляд, це величезні «соняшники» заввишки 2-3 метри.

На корінні формуються бульби з опуклими бруньками. Бульби топінамбура можуть бути різної форми і різного забарвлення (жовті, рожево-червоні, лілово-фіолетові). Так само сильно, бульби топінамбура розрізняються і за своєю вагою. Від зовсім маленьких (10-15 г), до величезних (100-150 г). За смаком коренеплоди топінамбура нагадують капустяний качан, тільки більш солодкі. Їдять топінамбур в будь-якому вигляді. Він дуже смачний в сирому вигляді, в різних салатах. Топінамбур варять, смажать, гасять, солять і маринують. У будь-якому вигляді топінамбур приємно урізноманітнить ваше меню, плюс принесе користь вашому здоров’ю. Це по справжньому, корисний продукт для здорового харчування.

Склад плодів (бульб) топінамбура
Вчені, які вивчали склад топінамбура, були здивовані різноманітністю вітамінів і мінералів, що входять до його складу. За вмістом заліза, топінамбур значно перевершує інші овочі (морква, картопля, ріпу, буряк і ін.) Крім того, до складу топінамбура входять: калій, кальцій, кремній, магній, натрій, фтор, хром та ін мінерали.
Топінамбур містить клітковину, пектин, органічні кислоти, жири, білки і незамінні амінокислоти. Багатий топінамбур і вітамінами: В1, В2, В6, С, РР, каротиноїди. Каротину в топінамбурі 60-70 мг на 1 кілограм.

Топінамбур містить незамінні амінокислоти: аргінін, валін, лізин, леіцін та ін У топінамбурі високий вміст клітковини. Все це робить топінамбур продуктом, просто необхідним продуктом для підтримки здоров’я. Особливо цінується в топінамбурі те, що його коренеплоди багаті природним аналогом інсуліну – інулін. Саме тому топінамбур рекомендують, в першу чергу, хворим на цукровий діабет.

Корисніше свіжі осінні коренеплоди, тому що, в процесі зберігання частина інуліну перетворюється (в результаті гідролізу) на фруктозу. Для діабетиків це теж не погано, тому що фруктоза замінює в харчуванні хворих діабетом цукор. За кількістю вуглеводів топінамбур перевершує цукровий буряк і цукровий очерет. З 100 кілограмів бульб топінамбура одержують до 10 кг фруктози.

Якісні українські меблі з дерева retro-mebli.com

Comments are closed.

сім'я | стиль | навчання | модний одяг | макіяж | краса | кохання | косметика | корисні продукти | корисні поради | здорове харчування | здорова шкіра | взаєморозуміння | активний відпочинок