Горіхи – користні та поживні.

Мигдальний горіх, мигдальГоріхи люблять як маленькі, так і дорослі. І недарма – за поживністю, кількості вітамінів, білка і корисних елементів вони не мають рівних серед інших продуктів.

Проте горіхи не можна їсти у великих кількостях: вони дають занадто велике навантаження на печінку. А ось жменя горішків – до 100 г – безсумнівно, піде на користь. Тільки майте на увазі, що горіхи слід гарненько розжовувати або подрібнювати, можна навіть розмочувати: так вони легше засвояться.

Королівський горішок
Мигдаль – самий елітний і шанований у світі горіх, ще званий «королівським». Така назва обумовлена тим, що першими дізналися і полюбили його особи високих кровей. Єгиптяни, наприклад, додавали цей високо шанований інгредієнт у хліб, який подавали фараонам. У XIII столітті італійський мандрівник Марко Поло зауважив дикий мигдаль на рівнинах Туркменістану в Центральній Азії. Мигдаль, швидше за все, був основною їжею мандрівників, чий маршрут пролягав через Шовковий шлях – стародавню дорогу, по якій китайці доставляли свій шовк на Захід. Саме цим шляхом мигдаль прийшов з Азії і поширився в Європі.

Потрапивши на Середземномор’я, світлолюбні мигдалеві дерева розквітли в сонячному кліматі і скоро їх почали активно культивувати, особливо в Італії та в Іспанії. У середині XVIII ст. іспанські місіонери перевезли мигдаль до Каліфорнії, і тепер цей найбільший виробник мигдалю в світі.

У багатьох країнах вважається, що мигдаль приносить удачу, любов і щастя, тому він є неодмінним атрибутом на весіллях, хрестинах, релігійних церемоніях. В Англії існує традиція на весіллі кожному гостеві давати жменю мигдалю, іменовану «подарунок нареченої». Це 5 горішків, кожен з яких символізує здоров’я, багатство, достаток, щастя і довголіття.

Мигдаль не тільки смачний, але і дуже корисний. Взагалі горіхи – чудові джерела білка, що вкрай актуально для вегетаріанців. Крім того, в горіхах міститься вітамін В і мінерали (залізо, цинк, магній). У порівнянні з іншими горіхами, мигдаль багатий кальцієм і особливо вітаміном Е, який є натуральним антиоксидантом, допомагає запобігти серцево-судинні захворювання і деякі види раку. Однак при всіх перевагах слід пам’ятати, що горіхи – дуже калорійні і жирні.

Мигдаль гарний на закуску, як корисна альтернатива чіпсів та солодощів. Використовуйте мигдаль для прикраси десертів, надання хрусткою текстури салатів, відварною або обсмаженою овочам; мелений мигдаль широко використовується у випічці, для згущення супів, гулящів і соусів.

Самий шкідливий горіх
Земляний горіх або арахіс дієтологи дружно оголошують самим шкідливим. Він погано засвоюється, незважаючи на велику кількість вітаміну А. Особливо шкідливий арахіс в поєднанні з цукром – тобто саме в тому вигляді, в якому його пропонує нам кондитерська промисловість. Так що якщо вам дуже хочеться поласувати цими горішками. Їжте їх без всяких добавок.

Один Горіх – Чотири Мозку
Сьогодні існує понад 15 сортів волоського горіха. Ці горіхи вирощуються по всій Європі та Америці, хоча родом вони з Південно-Східної Європи та Центральної Азії. У наш час волоські горіхи привозять з України, з Молдови, Кавказу і з Середньої Азії. А приблизно десять століть тому ці плоди доставляли на Русь грецькі купці. З тих пір і закріпилася за ними назву «волоські» (тобто грецькі).

У середні століття була поширена думка, мовляв, волоський горіх допомагає від головного болю, оскільки формою він нагадує людський мозок. Навіть сьогодні назва цього горіха в Афганістані означає «чотири мозку». А давньогрецький історик Геродот стверджував, що жерці Древнього Вавилона забороняли простим людям їсти волоські горіхи, тому що вважалося, що цей продукт благотворно впливає на розумову діяльність, а простолюду це ні до чого.

За калорійністю і поживністю ядра волоські горіхи не поступаються багатьом продуктам тваринного походження. Вони містять до 75% жирів, до 20% білків, а також вуглеводи, дубильні речовини (солі заліза і кобальту), ефірні масла. Це хороше джерело фосфору, калію, магнію, білка і вітаміну Е. Волоські горіхи мають у своєму складі поліненасичені жири, включаючи жирні кислоти омега-3, які знижують ризик серцевих захворювань. У їжу вживають не тільки тверді горіхи, а й зелені, м’які. Листя волоського горіха багаті вітамінами і широко використовуються в народній медицині.

Волоські горіхи додають у випічку. Морозиво, ними посипають десерти. Крім того, їх використовують у багатьох несолодких блюдах: у французькому супі з волоських горіхів, в соусах з хроном або з олією і часником; в італійських соусах для макаронів (волоські горіхи часто замінюють кедрові горішки в песто); в східній та європейської кухні додають у м’ясні страви.

Здавна з волоських горіхів отримують масло. Це досить дорогий продукт темно-коричневого кольору.
Згідно технології, до початку процесу виробництва стиглі волоські горіхи спеціальних масляних сортів зберігають 2-3 місяці, за цей час їх молочний сік перетворюється на легке, прозоре масло, яке використовується в салатах.

З XVII – XVIII століть стало популярно маринувати волоські горіхи, як зелені, так і чорні.

Проносні горішки
Є горіхи, що мають послаблюючу дію. Це фундук і фісташки. Перші найбільш смачні й корисні в сирому і свежеочіщенном вигляді. Для використання в кулінарії можна також купувати горіхову стружку з фундука або мелений фундук – так простіше додавати цей горіх в готову страву.

Фісташки зазвичай продаються в солоному вигляді. Також їх активно додають у страви італійської кухні, морозиво, випічку, креми.

Горіхи краще м’яса
Кедрові горішки, не поступаються за вмістом білка м’ясу та яйцям. Крім того, вміст жиру в них доходить до 60%, а білок насичений найбільш дефіцитними амінокислотами: лізином, метіоніном і триптофаном. Не можна не згадати про вміст у кедрових горішках фосфору і ряду вітамінів (D, E, F, B).

На жаль, кедрові горіхи швидко втрачають свіжість і стають кислими. Тому купувати їх чищення можна тільки маленькими упаковками. А краще – чистити самим.

Якісні українські меблі з дерева retro-mebli.com

Comments are closed.

сім'я | стиль | навчання | модний одяг | макіяж | краса | кохання | косметика | корисні продукти | корисні поради | здорове харчування | здорова шкіра | взаєморозуміння | активний відпочинок